Ako čo najlepšie umyť okná 

   

Stocksy_txp3da6cc01Nah300_Large_347441344.jpg

Ako čo najlepšie umyť okná?

Ak chceme mať doma dostatok prirodzeného svetla a útulne, čisté okná hrajú kľúčovú úlohu. Nielenže zlepšujú celkový estetický dojem, ale tiež umožňujú dennému svetlu preniknúť dnu a celý priestor presvetliť. Prinášame vám tipy a triky, vďaka ktorým objavíte najlepší spôsob ako umyť svoje okná bez ohľadu na to, či sa práve idete pustiť do ich vonkajšej časti, alebo hľadáte spôsob, ako udržať ich vnútornú časť bez jedinej šmuhy.

Ako umyť vonkajšiu časť okien

Čistenie vonkajšej strany okien môže byť náročné, najmä ak je zle prístupná.

Pri jej čistení sa riadime nasledujúcimi krokmi:

  • Pripravíme si potrebné pomôcky: Okrem stierky budeme potrebovať vedro, čistiaci prípravok, rozmývač alebo špongiu a stabilný rebrík.
  • Vytvoríme si čistiaci prípravok: Zmiešame teplú vodu s pár kvapkami čistiaceho prostriedku na umývanie riadu.
  • Okno umyjeme: Rozmývač alebo špongiu namočíme do vody so saponátom a krúživými pohybmi okno drhneme, pričom venujeme zvýšenú pozornosť akýmkoľvek odolnejším škvrnám.
  • Prejdeme ho stierkou: Začneme od vrchu. Stierkou prechádzame po okne smerom rovno dolu. Vždy keď sa dostaneme až dolu, stierku pred ďalším použitím utrieme do čistej handričky, čím zamedzíme vzniku šmúh.
  • Okraje okna vysušíme: Akékoľvek zvyšky vody, ktoré prípadne ostali po okrajoch, vysušíme za pomoci handričky z mikrovlákna.

Tipy na umývanie vnútornej časti okien

Čistenie okien zvnútra je o niečo jednoduchšie, no je dôležité venovať pri ňom zvýšenú pozornosť detailom. Tu je na to zopár osvedčených tipov:

  • Pripravíme si potrebné pomôcky: Budeme potrebovať čistiaci prípravok, buď domáci s octom alebo zakúpený v obchode, handričky z mikrovlákna a jemnú špongiu.
  • Odstránime prach: Najprv sa zbavíme prachu na okennom ráme a parapete, čím zabránime padaniu nečistôt na vyčistené sklo.
  • Použijeme vhodný čistiaci prípravok: Ak chceme okná vyčistiť efektívne a nezanechať pri tom jedinú šmuhu, môžeme zvážiť použitie čistiaceho prípravku s octom. Vezmeme fľašu s rozprašovačom, v ktorej zmiešame biely ocot s vodou v pomere 1 : 1.
  • Pri utieraní okna kopírujeme tvar písmena Z: Prípravok nastriekame na okno a za pomoci handričky z mikrovlákna ho utierame zľava doprava smerom nadol, respektíve kopírujeme tvar písmena Z. Táto technika nám zaručí, že dôkladne prejdeme po celom jeho povrchu a neostanú na ňom žiadne šmuhy.
  • Vysušíme ho suchou handričkou: Na záver okno vysušíme čistou suchou handričkou z mikrovlákna, čím sa zbavíme akejkoľvek zvyškovej vlhkosti či šmúh.

Tipy na umývanie okien

Umývanie okien sa môže javiť ako jednoduchá vec, no je ľahké pri ňom pochybiť. Tieto osvedčené tipy na čistenie vám zaručia, že vaše okná ostanú žiarivo čisté.

Ako umyť okná, aby na nich neostali šmuhy?

Na to, aby nám pri čistení okien nevznikli šmuhy postupujeme nasledovne:

  • Vyberieme si vhodnú dobu: Snažíme sa okná neumývať, keď je vonku slnečno a horúco. Teplo môže spôsobiť, že čistiaci prípravok uschne príliš rýchlo a vzniknú šmuhy. Vyberieme si skôr deň, kedy je zamračené, prípadne sa pustíme do umývanie skoro ráno, alebo neskoro večer.
  • Na kvalitných pomôckach záleží: Aby sme minimalizovali vznik šmúh, oplatí sa investovať do kvalitných handričiek z mikrovlákna a dobrej stierky.
  • Správna technika: Vždy okno umývame len v jednom smere, buď horizontálne alebo vertikálne, vďaka čomu si môžeme ihneď všimnúť akékoľvek šmuhy a okamžite sa ich zbaviť.

Je možné umyť okná octom?

Áno, na umývanie okien môžeme použiť ocot. Je výbornou prírodnou alternatívou, ktorá pomáha pri odstraňovaní špiny a nečistôt, vďaka čomu ostanú okná žiarivo čisté a bež šmúh. Ako už bolo spomenuté, čistiaci prípravok vytvorený zmiešaním bieleho octu a vody v pomere 1 : 1 robí pri čistení hotové zázraky. Do zmesi tiež môžeme pridať pár kvapiek citrónovej šťavy, čím prekryjeme pach octu.

Záver

Na záver možno konštatovať, že ak udržujeme okná čisté, môžeme sa doma cítiť lepšie a výsledkom je celkovo lepší dojem. Vďaka týmto tipom s najlepšími spôsobmi na čistenie okien dosiahneme perfektné výsledky bez ohľadu na to, či čistíme ich vonkajšiu časť stierkou na okná alebo ich udržujeme čisté a bez šmúh za pomoci prípravku s octom. Nastal čas dať zbohom šmuhám a privítať žiarivo čisté okná!

Ste pripravení pustiť sa do toho? Zoznámte sa s ponukou vysoko kvalitných čistiacich produktov značky Vileda, vďaka ktorým si môžete zjednodušiť a spríjemniť umývanie okien ešte dnes!

a brand of FREUDENBERG