Ako na jarné upratovanie

  

turbo smart with keyvisual (3)_40072.JPG

Jar je ideálny čas na obnovenie energie a pohody v našich domovoch a na usporiadanie priestorov podľa našich aktuálnych potrieb a túžob. Ide však o časovo náročný projekt, preto je vhodné sa naň pripraviť. Využite našich 6 tipov a pôjde to o niečo rýchlejšie.

 1. Vytvorte si plán čistenia

Predtým, ako začnete s jarným upratovaním, venujte chvíľu premýšľaniu a vytvorte si plán. Pri každom väčšom projekte je dobré stanoviť si ciele a to isté platí aj pre veľké upratovanie.

Rozhliadnite sa po miestnostiach svojho domova, predstavte si, čo je potrebné upratať, a určte si priority. Môžete si napísať zoznam úloh pre každú miestnosť na papier a potom ich odškrtávať – spokojnosť zaručená.

Spíšte si aj zoznam základných čistiacich potrieb a čistiacich prostriedkov, aby ste počas upratovania nemuseli odbiehať na nákup.

 2. Začnite hĺbkovým čistením kuchyne a kúpeľne

Kuchyňa a kúpeľňa sú miestnosti s najvyšším potenciálom hromadenia baktérií, a preto si vyžadujú osobitnú pozornosť. V kuchyni sa zamerajte na dôkladné čistenie spotrebičov, odmastenie skriniek a pracovných dosiek.

V kúpeľni nezabudnite vyčistiť škáry dlaždíc, odstrániť vodný kameň a vydezinfikovať sanitárnu keramiku. Nezabudnite vyčistiť okná a zrkadlá, aby ste do svojho domova pustili jarné slnko a zvýšili pocit sviežosti a priestoru. Použite zmes octu a vody alebo čistiaci prostriedok na sklo nanesený na utierku z mikrovlákna pre dokonalý lesk bez šmúh.

 3. Starostlivosť o podlahy a koberce

Kým laminátové podlahy ocenia špeciálne čistiace prostriedky, ktoré nezanechávajú šmuhy, drevené podlahy si na druhej strane vyžadujú len ľahké čistenie s minimálnym množstvom vody. Ak máte doma drevené podlahy, prečítajte si našu podrobnú príručku na čistenie drevených podláh. Pri starostlivosti o podlahu používajte kvalitný mop, napríklad z radu Vileda Turbo, aby ste ušetrili čas a dosiahli dokonalý výsledok.

Dlaždicové a kamenné podlahy môžu vyžadovať intenzívnejšiu starostlivosť, najmä čistenie škár, aby sa odstránili všetky nečistoty a plesne. Koberce by sa mali pravidelne vysávať a raz za čas podrobiť hĺbkovému čisteniu, aby sa zabezpečilo odstránenie všetkých alergénov a škvŕn.

 4. Organizácia a gruntovanie

Organizácia a odstraňovanie odpadu sú kľúčom k dosiahnutiu čistého a usporiadaného domova.

Na uskladnenie sezónneho oblečenia používajte vákuové vrecia alebo úložné boxy, ktoré šetria miesto v skrini a zároveň chránia oblečenie pred prachom a škodcami. Používajte priehľadné krabice alebo krabice označte ceduľkou, aby ste mali o nich neskôr počas sezóny prehľad.

Metóda KonMari

Podľa japonskej metódy KonMari by ste mali začať vyradením vecí, ktoré už nepoužívate alebo ktoré vám neprinášajú radosť. Od oblečenia a starých kníh až po nepotrebné dokumenty a starožitné bytové dekorácie. Začnite postupne, v závislosti od náročnosti rozhodnutia. Predmety, ku ktorým máte citovú väzbu, si nechajte na koniec. Možno sa rozhodnete, že na niektoré z nich už tiež prišiel čas, alebo že ich môžete odovzdať niekomu inému.

Potom môžete začať organizovať ostatné veci. Podľa KonMari by ste mali mať veci pohromade podľa ich typu, aby ste nemali rovnaké veci odložené vo viacerých miestnostiach v dome a nestratili o nich prehľad. Snažte sa myslieť aj mimo miestnosti, ktorú práve upratujete. Špeciálnou kategóriou podľa KonMari sú veci, ktoré vám robia radosť. Tie by ste mali ukladať tak, aby boli čo najviac na očiach.

 5. Upratovanie vonkajších priestorov – balkóny, terasy

Na balkónoch, terasách a vonkajšom nábytku sa počas zimy môže usadiť špina, lístie a dokonca aj pleseň. Začnite tým, že odstránite nečistoty, lístie a iné veľké zvyšky a vyčistite povrchy pomocou metličky. Nezabudnite na škáry medzi dlaždicami, kde sa môžu hromadiť nečistoty a burina. Vonkajší nábytok čistite vhodným čistiacim prostriedkom v závislosti od materiálu, napríklad drevený nábytok môže po zime vyžadovať ošetrenie ochranným olejom alebo lakom. Ak bývate v dome, nezabudnite skontrolovať odkvapy, v ktorých sa môže usadzovať lístie a iné nečistoty.

 6. Upratujte ekologicky a ekonomicky

Väčšinu bežných nečistôt v domácnosti môžete odstrániť ekologicky pomocou octu a jedlej sódy. Ocot alebo citrónová šťava spoľahlivo rozpustia napríklad nánosy mastnoty na sporáku. Navyše tieto látky nie sú škodlivé pre životné prostredie ani pre ľudí a sú priateľské aj k vašej peňaženke. Pri čistení používajte handričky z mikrovlákna, ktoré nielen uľahčujú čistenie, ale sú aj opakovane použiteľné a ľahko umývateľné.

V tomto článku nájdete ďalšie rady, ako pri čistení používať ocot.

Rada na záver

Pri upratovaní nezabudnite  poriadne vetrať. Čerstvý jarný vzduch v byte bude čerešničkou na torte po dobre vykonanej práci. Skúste si z niektorých týchto činností urobiť pravidelné návyky, budúci rok vám to jarné upratovanie veľmi uľahčí. Jarné upratovanie sa tak stane odrazovým mostíkom k organizovanejšiemu životnému štýlu, ktorý so sebou prináša viac radosti a pohody na každý deň.

a brand of FREUDENBERG