Účinné upratovanie s ohľadom na prírodu: Ako vyčistiť domácnosť pomocou octu a sódy

  

Wooden_floor_feet_hand_1186281224.jpg

Jedlá sóda a ocot sú dve základné ingrediencie, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti. Tieto prírodné čistiace prostriedky sú nielen účinné, ale aj šetrné k životnému prostrediu. V tomto článku sa zameriame hlavne na použitie jedlej sódy, ktorá je skvelým pomocníkom pri čistení rôznych povrchov a predmetov vo vašej domácnosti.

Pozrite sa s nami na 10 užitočných tipov a trikov, ako efektívne využiť silu jedlej sódy a octu pri upratovaní v kuchyni, kúpeľni aj obývačke.

Časť I: Kuchyňa

Ako vyčistiť umývačku riadu octom a sódou

V umývačke riadu sa môžu šíriť nepríjemné pachy a usadzovať nečistoty. Ak chcete riad dôkladne vyčistiť, nasypte do prázdnej umývačky šálku jedlej sódy a spustite krátky umývací cyklus. Potom do umývačky nalejte šálku octu a spustite ďalší krátky cyklus. Tento postup odstráni zápach a zanechá umývačku sviežu a čistú. Pri upratovaní so sódou a octom odporúčame využiť ochranné rukavice, nech si zbytočne nedráždite kožu na rukách.

Ako vyčistiť rúru sódou

Jedlá sóda je skvelým pomocníkom pri čistení rúry. Zmiešajte jedlú sódu s trochou vody, aby ste vytvorili pastu a naneste ju na vnútorné povrchy rúry. Nechajte pastu pôsobiť cez noc a ráno rúru utrite vlhkou handričkou alebo hubkou, aby žiarila čistotou.

Ako vyčistiť mikrovlnku jedlou sódou

Jedlú sódu môžete použiť aj na čistenie mikrovlnnej rúry. Zmiešajte dve polievkové lyžice jedlej sódy so šálkou vody, zmes nalejte do mikrovlnnej rúry a zahrievajte ju na vysoký výkon po dobu 3-5 minút. Zmes nechajte pôsobiť v mikrovlnnej rúre niekoľko minút, potom nádobu vyberte a vnútro mikrovlnnej rúry utrite vlhkou handričkou. Mikrovlnka potom bude ako nová, čistá a bez zápachu.

Ako vyčistiť drez jedlou sódou

Na vyčistenie drezu nasypte jedlú sódu do drezu, pridajte trochu vody a vytvorte pastu. Vydrhnite drez špongiou alebo kefou a opláchnite teplou vodou. Drez bude opäť žiariť čistotou a zbavíte sa aj usadených škvŕn.

Časť II: Kúpeľňa a záchod

Ako vyčistiť práčku octom a sódou

Práčka môže časom začať nepríjemne zapáchať a môžu sa v nej hromadiť zvyšky pracieho prostriedku. Ak chcete práčku dôkladne vyčistiť, nasypte do prázdneho bubna šálku jedlej sódy, do priehradky na prací prostriedok pridajte šálku octu a spustite horúci prací cyklus. Týmto postupom odstránite všetky usadeniny a práčku osviežite.

Ako vyčistiť odpad sódou a octom

Upchatý odtok predstavuje nepríjemný problém, ktorý sa ale dá ľahko vyriešiť pomocou jedlej sódy a octu. Nasypte do odtoku pol šálky jedlej sódy, potom prilejte pol šálky octu a nechajte zmes niekoľko minút pôsobiť. Nakoniec odpad prepláchnite horúcou vodou. Tento jednoduchý trik pomôže uvoľniť odpad a odstrániť nepríjemný zápach.

Ako vyčistiť záchod octom a sódou

Na čistenie toalety môžete tiež použiť zmes jedlej sódy a octu. Nasypte do záchodovej misy pol šálky jedlej sódy, potom prilejte pol šálky octu a nechajte zmes niekoľko minút pôsobiť. Vyčistite misu záchodovou kefou a spláchnite. Toaleta bude opäť čistá a bez zápachu.

Časť III: Spálňa a obývačka

Ako vyčistiť koberec jedlou sódou

Jedlá sóda je skvelá na odstránenie škvŕn a zápachu z koberca. Nasypte jedlú sódu priamo na škvrnu alebo na celý koberec a odstráňte tak nepríjemnú zatuchlinu. Sódu nechajte pôsobiť niekoľko hodín, ideálne cez noc, a potom koberec vysajte vysávačom. Koberec bude vďaka tomu čistý a svieži, čo môžete ešte umocniť pomocou parného čističa.

Ako vyčistiť matrac jedlou sódou

Na osvieženie matraca je možné tiež použiť jedlú sódu. Rovnomerne posypte povrch matraca jedlou sódou, nechajte ho niekoľko hodín pôsobiť a potom matrac vyluxujte. Týmto postupom môžete z matraca ľahko odstrániť pachy a osviežiť ho.

Ako vyčistiť striebro jedlou sódou

Jedlá sóda je tiež ideálna na čistenie striebra. Zmiešajte jedlú sódu s trochou vody a naneste ju na strieborný predmet. Jemne ju rozotrite mäkkou handričkou, potom striebro opláchnite teplou vodou a osušte čistou handričkou. Tým získa striebro opäť žiarivý lesk.

Zaujíma vás, ako pomocou prírodných prostriedkov vyčistiť napríklad okná alebo podlahy? Tu sa uplatní skôr ocot. Návody a tipy nájdete v našom článku o čistení octom.

a brand of FREUDENBERG