Tipy na upratovanie kuchyne: checklist

  

kuchyn_big.png

Upratovanie kuchyne možno nepatrí k vašim obľúbeným činnostiam, ale uvidíte, že vďaka správnemu postupu a vhodným pomôckam to bude oveľa ľahšie a zábavnejšie. Či už ste skúsený profesionál alebo úplný zelenáč, vďaka nášmu checklistu (ktorý nájdete na konci článku) sa ľahko vyrovnáte s každučkým kútom kuchyne a hneď sa môžete pustiť s väčšou chuťou do varenia.

Čo vám nesmie chýbať pri upratovaní kuchyne

Než sa pustíte do čistenia rôznych povrchov v kuchyni, uistite sa, že máte po ruke správne prípravky a pomôcky:

  • Univerzálny čistiaci prostriedok
  • Odmasťovač
  • Prostriedok na umývaniu riadu
  • Utierky z mikrovlákna
  • Kefa na čistenie alebo špongia
  • Ocot
  • Jedlá sóda

Upratovanie kuchynskej linky

Než sa dostanete k checklistu, začnite tým, že si prečítate niekoľko tipov k čisteniu kuchynskej linky a jej súčastí.

Čistenie kuchynských skriniek

Najskôr vyberte všetko zo skriniek von. Najlepšie výsledky docielite, keď budete upratovať od hora nadol. Najskôr umyte horné skrinky navlhčenou handričkou alebo špongiou namočenou v teplej vode a prostriedku na umývanie riadu a potom prejdite k spodným skrinkám. Na odolné škvrny si pripravte pastu z jedlej sódy a vody. Nakoniec všetko dôkladne vytrite suchou handričkou.

Tip: Pomocou jedlej sódy a vody dokážete vyčistiť veľkú časť domácnosti.

Dvierka od skriniek

Nastriekajte na dvierka skriniek univerzálny čistiaci prostriedok a utrite ich handričkou z mikrovlákna. Venujte zvláštnu pozornosť úchytkám a okrajom, kde sa hromadí najviac nečistôt.
 
Handričky z mikrovlákna môžete bez obáv používať na kuchynský nábytok, ale pozor na nečistoty, ktoré sa na nich môžu držať a pôsobiť ako abrazivne čiastočky. Preto nezabúdajte aj na ich pravidelné čistenie. 

Čistenie pracovnej dosky

Použite jemný čistiaci prostriedok alebo univerzálny čistiaci prostriedok na utretie kuchynskej pracovnej dosky. V prípade odolných škvŕn alebo usadenej mastnoty siahnite po zmesi jedlej sódy a vody a potom povrch jemne vydrhnite špongiou alebo kefou. Potom plochu dôkladne opláchnite a osušte čistou handričkou.

Čistenie jedálneho stola

Čistý jedálny stôl je zásadný pre udržanie poriadku a príjemného priestoru pre stolovanie a stretávanie. Utrite stôl každý deň vlhkou handričkou, aby ste odstránili omrvinky a vyliate tekutiny, čím tiež zabránite vytváraniu odolných usadenín. Použite šetrný čistiaci prostriedok zriedený vodou na odolné škvrny a postihnuté miesto jemne vydrhnite.

Ako vyčistiť drevený stôl

Drevený kuchynský stôl stačí každý deň utrieť vlhkou handričkou, aby ste odstránili omrvinky a rozliate tekutiny. Nepoužívajte agresívne chemikálie, ktoré by mohli poškodiť jeho povrch. Raz týždenne stôl preleštite špeciálnym prípravkom na drevo alebo zmesou olivového oleja a octu, aby ste mu dodali lesk.

Ako čistiť podlahu v kuchyni

Podlaha v kuchyni je vystavená značnej námahe. Chodí po nej mnoho ľudí a často sa na ňu rozlievajú tekutiny a rôzne nečistoty. Preto je na zachovanie vzhľadu a hygieny kuchyne nevyhnutné jej pravidelné čistenie.

Čistenie dlažby

Vysajte alebo zameťte metlou podlahu v kuchyni, aby ste odstránili voľné nečistoty. Potom podlahu vytrite teplou vodou s jemným čistiacim prostriedkom pomocou kvalitného mopu. Na odolné škvrny použite kefu alebo hrubú stranu špongie.

Čistenie škár na podlahe

Vo fľaši s rozprašovačom zmiešajte jeden diel octu a vody. Roztok nastriekajte na škáry a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Vydrhnite škáry zubnou kefkou alebo špeciálnou kefkou na škáry a potom ich opláchnite vodou.

Ako na umývanie drezu a rúry

Umývadlo vydrhnite zmesou jedlej sódy a octu a potom dôkladne opláchnite. Z rúry vyberte rošty a vyčistite ich odmasťovacím prostriedkom. Vnútorný priestor a dvierka utrite vlhkou handričkou.

Čistenie sklokeramických povrchov

Na odstránenie odolných škvŕn a mastnoty zo sklokeramických dosiek použite špeciálny čistiaci prostriedok vhodný na sklokeramické dosky. Stačí naniesť čistiaci prostriedok a utrieť dosku mäkkou handričkou. Môžete tiež vyskúšať prírodnú metódu pomocou octu alebo jedlej sódy.

Ako udržať kuchynské utierky a handričky čisté

Ak chcete udržať kuchynské utierky a handričky čisté a bez baktérií, pravidelne ich perte v horúcej vode s pracím prostriedkom. Dosiahnete tým dlhšiu životnosť handričiek.

Môžete tiež používať multifunkčné hygienické utierky s antibakteriálnou úpravou. Menej baktérií tiež znamená menej zápachu a väčšiu sviežosť. Ak chcete docieliť úplnú čistotu, pridajte do prania dezinfekčný prostriedok.

Checklist na upratovanie kuchyne


Plocha

Postup čistenia

Kuchynské skrinky

Vyprázdnite skrinky, utrite ich mydlovou vodou a osušte.

Dvierka skriniek

Nastriekajte univerzálny čistiaci prostriedok, utrite, osušte.

Kuchynská linka

Čistite jemným čistiacim prostriedkom alebo univerzálnym čistiacim prostriedkom.

Jedálny stôl

Denne utierajte vlhkou handričkou, raz do týždňa leštite.

Pracovné dosky v kuchyni

Nastriekajte univerzálny čistiaci prostriedok, vydrhnite, opláchnite, osušte.

Dlažba v kuchyni

Zametajte, vytierajte teplou vodou so saponátom.

Škáry na podlahe

Postriekajte octovým roztokom, vydrhnite, opláchnite.

Kuchynské utierky a handričky

Perte v horúcej vode s pracím prostriedkom.

Uvidíte, že udržať kuchyňu v čistote a poriadku bude vďaka checklistu jednoduchšie. Zaraďte tieto tipy do svojej upratovacej rutiny a udržujte kuchyňu žiarivo čistú. V takej bude potom radosť variť, stretávať sa a baviť sa.

a brand of FREUDENBERG